NOI

Mesajul Președintelui FNS Alma Mater,
Prof. univ. dr. ing. Anton Hadar

La câteva luni după Revoluţia din Decembrie 1989 s-a cristalizat ideea înfiinţării unei federaţii naţionale sindicale în învăţământul superior românesc, ca urmare a apariţiei mai multor sindicate locale, în diverse centre universitare şi cu sprijinul mai multor colegi, în faţa cărora ne înclinăm cu recunoştinţă, cu respect şi cu lacrimi – pentru cei care ne-au părăsit. Numele federaţiei a fost şi el bine ales, din latină, limba genezei noastre, cu o rezonanţă aparte, sugestivă – Alma Mater – adică “mamă hrănitoare”. Acum sărbătorim un sfert de secol de la înfiinţare, dar şi un semijubileu de activitate sindicală, de luptă continuă cu toate guvernele postdecembriste, cu toţi miniştrii educaţiei, nu puțini la număr!

În toţi aceşti ani am sperat mereu că vom obţine cât mai multe drepturi cuvenite pentru colegii noştri, am protestat cum am știut mai bine, am luptat pentru adevăr și transparență, pentru condiţii mai bune de muncă, pentru salarii decente, pentru legi normale şi utile pe termen lung, pentru demnitate şi respect reciproc. Am luptat împotriva corupţiei de orice fel şi pentru promovarea unei imagini corecte și frumoase a ţării noastre, am adăugat ani memorabili vieţii, dar am dat şi viaţă salutară anilor!

Mulţi dintre noi şi-au privat familiile de sprijinul şi prezenţa lor, au organizat şi coordonat greve şi mitinguri, au redus motoarele propriilor cariere universitare, şi-au riscat chiar şi locul de muncă, toate acestea în speranţa unor zile mai bune pentru învăţământ. Am devenit din ce în ce mai mulţi, mai ascultaţi, mai puternici şi mai convingători, am trecut peste perioade deosebit de grele pentru activitatea sindicală, de care nu ne amintim cu plăcere. Am învins lipsa solidarităţii sociale şi dorinţa de distrugere a mişcării sindicale de către mai marii vremurilor cu interese meschine, ne-am zbătut cum am putut pentru a arăta că avem forţă solidară, că suntem valoroşi profesional şi etic, dovedind că verbul “a ceda” nu ne caracterizează.

Pentru toate acestea, vă mulţumesc tuturor şi vă doresc să fiţi mereu aproape de FNS Alma Mater, să o întăriți, să o respectaţi, să o faceți respectată în țară și în străinătate, şi să vă iubească așa cum o iubiţi!

⇒ Scurta istorie a ALMEI MATER (1990-2015)